Дани европске баштине 2019. у Музеју Крајине

У уторак, 22. октобра, у Музеју Крајине обележени су Дани европске баштине 2019. За ову прилику потрудили смо се да, у складу са темом „Уметност и забава“, нашим суграђанима приредимо незаборавно вече.

У препуној галерији Музеја најпре је отворена изложба „ЈЕЗИК ЈЕ ХРАНИТЕЉ НАРОДА“, из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду. Аутори изложбе су мр Елиана Гавриловић, музејски саветник, кустос Музеја Вука и Доситеја и Марина Пејовић, музејски едукатор Народног музеја у Београду. Након уводне речи директора Музеја Крајине, Ивице Трајковића, посетиоцима се обратила једна од ауторки Елијана Гавриловић, директорка Музеја Вука и Доситеја. На двадесет различитих паноа на домишљат и занимљив начин представљено је дело Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића. Текстове на паноима прате одабране репродукције портрета лучоноша српске културе, као и пејзажи, рађени техником уља, цртежа и акварела, дело више уметника. Уз њих се налазе и репродукције личних предмета и фотографије чланова породице Вука Караџића. Истоимена поставка гостовала је од 2017. године у Хамбургу и Штутгарту, Новом Саду, Обреновцу, Рашкој, Горњем Милановцу, Тршићу и Шапцу. У Неготину ће бити отворена до суботе 30. новембра.

Многобројни заинтересовани посетиоци, су након отварања изложбе, били у прилици да уживају у монодрами „МОЈ ОТАЦ ВУК КАРАЏИЋ“, посебно уприличену представу музејског театра која се већ трећу сезону успешно приказује у Музеју Вука и Доситеја. Лик знамените српске сликарке и књижевнице Вилхелмине Мине Караџић маестрално је оживела глумица Љиљана Јакшић.

Насумични чланци:

Архива вести