Београдска премијера монодраме Музеја Крајине “Ја ћу теби љуба бити”

Београдска премијера монодраме Музеја Крајине “Ја ћу теби љуба бити” одржана је 13. новембра од 12 часова у Музеју Вука и Доситеја.

“Ја ћу теби љуба бити” наслов је монодраме у оквиру које нам емотивно, сугестивно и надахнуто глумица Љиљана Јакшић приповеда о љубави славног композитора и хоровође Стевана Стојановића Мокрањца и његове супруге Марије. Заснована на тексту Сање Радосављевић, музејског педагога Музеја Крајине из Неготина, ова топла женска исповест поред односа двоје људи осликава и једно време, обичаје, веровања, односе у традиционалној српској породици с краја 19. и првих деценија 20. века. Упознајемо даровитог ствараоца и његову одану животну сапутницу свесни да ни онда баш као ни данас, културни посленици не уживају економску сигурност. И кроз сећања Марије Мокрањац заправо сазнајемо тако много о јавном и приватном животу српске, а пре свега београдске културне сцене. А то јесте есенција музејског театра – да на забаван начин поучи о провереним чињеницама, да публику посредством театарских “алата” упозна са историјом и наслеђем.

Дубоко нас је јуче дирнула Љиљана Јакшић својом надахнутом интерпретацијом, а још више обрадовала чињеница да концепт музејског театра као важног комуникацијског средства, све више осваја музеје у Србији.

Велико хвала драгим колегама из Музеја Крајине и Музеја Вука и Доситеја на позиву и лепом садржају у коме смо јуче уживали! 💖

Тамара Огњевић

Насумични чланци:

Архива вести