Обележавање 109 година од смрти Стевана Мокрањца

У ноћи између 28. и 29. септембра, пре 109 година, преминуо је Стеван Стојановић Мокрањац. Представници Музеја Крајине и Дома културе „Стеван Мокрањац“ положили су венце испред споменика у дворишту Мокрањчеве куће и градском парку.
Стеван Стојановић Мокрањац, рођен у Неготину 9. јануара 1856. године, има немерљив допринос музичком стваралаштву у Србији. Основао је Гудачки квартет (1889), један је од оснивача прве Српске музичке школе (1899), иницијатор је и покретач Савеза певачких друштава (1903), учествовао је у оснивању Удружења српских музичара (1907). За дописног члана Српске краљевске академије изабран је 1906. године, а 1911. за дописног члана Француске академије уметности.
Музеј Крајине је, другу годину заредом, годишњицу смрти славног српког композитора обележио монодрамом „Ја ћу теби љуба бити”, која је тим поводом изведена у Неготину, Зајечару и Кладову. Текст монодраме базиран је на личној кореспонденцији Марије и Стевана Мокрањца, као и на дирљивим интимним исповестима Марије Мокрањац, које се у виду дневника чувају у Музеју града Београда. Кроз ову монодраму упознајемо не само стваралаштво Стевана Мокрањца, већ и другу страну Мокрањчеве личности. Упознајемо Мокрањца као топлог, емотивног и брижног човека, који је надасве био привржен својој породици.

Насумични чланци:

Архива вести