Гостовање Музеја Крајине у Културно-образовном центру Бољевац

У уторак, 29. августа, посетиоци Културно-образовног центра Бољевац могли су да уживају у разноврсном програму Музеја Крајине.
 
Од 18.30 часова одржана је креативна радионица за децу под називом „Поздрав из Бољевца“, које су водиле кустос педагог Сања Радосављевић и музејски водич Весна Јањић. Учесници радионице су, након предавања о настанку разгледница, направили и попунили своје разгледнице са мотивима из свог родног града, као и мотивима инспирисаним изложбом „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“. Циљеви радионицу су подизање нивоа интелектуалних способности, подстицање дубоке пажње и концентрације, развијање координације покрета и моторике, развијање брзине уочавања и размишљања, оспособљавање за повезивање информација и закључивање (функционално знање), стицање самопоуздања и самосталности, подстицање комуникације и креативности и оснаживање кооперативности и тимског духа.
 
Од 19.30 часова одржана је промоција публикације „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца – писма и разгледнице“, аутора Ивице Трајковића, вишег кустоса и директора Музеја Крајине, као и отварање истоимене изложбе чији су аутори Ивица Трајковић и Сања Радосављевић. Изложба представља визуелизацију публикације колеге Трајковића, којом је акценат стављен на разгледнице и писма, који чине драгоцени документ једног времена и значајан су историјски извор за проучавање Мокрањчеве личности.
 
Од 20.00 часова одигран је музејски театар „Ја ћу теби љуба бити“, ауторке Сање Радосављевић у маестралном извођењу београдске глумице Љиљане Јакшић. Ова топла женска исповест, базирана на интимној кореспонденцији између Марије и Стевана Мокрањца, поред односа двоје људи осликава и једно време, обичаје, веровања, односе у традиционалној српској породици с краја 19. и првих деценија 20. века. Кроз сећања Марије Мокрањац заправо сазнајемо тако много о јавном и приватном животу српске, а пре свега београдске културне сцене. А то јесте есенција музејског театра – да на забаван начин поучи о провереним чињеницама, да публику посредством театарских „алата“ упозна са историјом и наслеђем.
 
Велику захвалност на помоћи око реализације ових програмских активности дугујемо колеги МА Ивану Радосављевићу, кустосу Музеја Крајине, као и колегама из Културно-образовног центра Бољевац.

Насумични чланци:

Архива вести