ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ, ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ У ПОСЕТИ МОКРАЊЧЕВОЈ КУЋИ

Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, приликом данашње посете нашој општини, разговарао је са Владимиром Величковићем председником Општине Неготин и његовим сарадницима, обишао родну кућу Стевана Стојановића Мокрањца, где му је домаћин био директор Музеја Крајине Ивица Трајковић, и комплексе Рогљевачких и Рајачких пивница.

„Са великим задовољством сам дошао у Неготинску Крајину и у Мокрањчеву кућу, кућу чувеног композитора и музичара. Ова моја посета је наставак обиласка источне Србије коју са великим задовољством откривам. Имао сам прилике да данас разговарам и са председником општине Неготин о разним пројектима који се реализују и који су у плану. Управо зато смо и дошли у Мокрањчеву кућу, с обзиром да ћемо један део новца уложити и у овај музеј, како бисмо донели додатне погодности за посетиоце, туристе и наравно, пружили им један интерактивнији однос када дођу у посету. Све је ово део нашег великог улагања у културно наслеђе Србије, с обзиром на то да је културно наслеђе Србије део европског културног наслеђа. Део тог културног наслеђа чини и сегмент виноградарства и производње, и зато обилазим и пивнице у неготинском региону. То је и један од потенцијала који овај регион има. Да се вратим Мокрањцу. Он је велики композитор који је много пружио Србији и драго ми је да је његова родна кућа сачувана и драго ми је што и ми можемо да допринесемо очувању те куће, која је недавно постала део мреже куће и музеја европских музичара попут Бетовена, Брамса, Сибелијуса и других. То је велико признање и то је само један додатан знак и показатељ нашег заједничког културног наслеђа у целој Европи.“ изјавио је данас амбасадор Емануеле Жиофре.

Општина Неготину је, у оквиру пројекта „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, добила средства у износу од 99.000 евра која ће бити реализована кроз изградњу мокрог чвора у родној кући Стевана Мокрањца (60.000 Е ), реновирање Туристичког информационог центра (20.000) и унапређење маркетинга и промоције, кроз традиционалне канале и у дигиталном окружењу -19.000 Е. У овај пројекат укључени су Туристичка организација Неготин, Музеј Крајине и Регионална агенција за развој Источне Србије (РАРИС). „ Музеј Крајине осим што је установа заштите културном покретног наслеђа гледа мало ширу причу. Блиски смо са туризмом због великог броја посетилаца који пдолази у наше објекте и чинимо напоре у складу са нашим могућности, уз подршку надлежног министарства и Општине Неготин, да урадимо понеку интервенцију на објектима који су сви из 19. века и веома су захтевни за оджавање. Од 1964. године када је претворена у Музеј до данашњих дана нису се стекли услови за изградњу санитарног чвора, што практично јесте цивилизацијски недостатак. Ми у Управној згради имамо два тоалета и Музеју Хајдук Вељка један, али у Мокрањчевој родној кући који је најфреквентнији објекат посећен са неких 20.000 посетилаца годишње тоалета није било. Захваљујући овом појекту ми ћемо добити средства за реализацију те намере. пројекат је рађен по условима Завода за заштиту споменика културе у Нишу и имамо њихову сагласност. Поред тога у складу са временом у коме живимо гледамо да радимо дигитализацију наше сталне поставке и захваљујући овом пројекту добићемо дигиталне алате, витрине, екране, мониторе преко којих ће бити презентовано наслеђе, не само у Мокрањчевој кући већ у сва три објекта Музеја Крајине.“ истакао је Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

Насумични чланци:

Архива вести