85 ГОДИНА РАДА И СЛАВА МУЗЕЈА КРАЈИНЕ

У суботу, 16. фебруара 2019. године, у препуној галерији Мокрањчеве куће, колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је осамдесет и пету годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане. Свечани чин резања славског колача обавили су свештеници неготинског архијерејског намесништва, након чега је многобројне госте поздравио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић.

На самом почетку директор Музеја подсетио је на значај ове културно-историјске инстутуције, као и на активности које је Музеј спровео у претходном периоду. Такође, говорио је и о првом упрвнику Музеја, Стојану Младеновићу, о коме је, за ову прилику Музеј Крајине издао мини каталог. У каталогу се налази биографија Младеновића, писана у првом лицу једнине, коју је Музеју уступио праунук господина Младеновића, Владимир Радивојевић. Аутори овог, као и друга два, каталога која су била промовисана су директор Музеја Ивица Трајковић, виши кустос документариста и музејски педагог, Сања Радосављевић.

Након директора присутнима се обратила ауторка мини водича „Музеј Крајине/ The Krajina Museum“, Сања Радосављевић, музејски педагог која је напоменула да је Музеј поводом овог јубилеја издао двојезични водич у коме су обједињена сва три објекта Музеја. Затим је Радосављевићка отворила изложбу „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“, аутора Ивице Трајковића и Сање Радосављевић, која ће бити део сталне поставке у галеријском простору Мокрањчеве куће. Изложбом „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“ приказан је делић богате Мокрањчеве заоставштине о којој Музеј Крајине брине већ више од педесет година.

У наставку програма уследила је промоција најновије публикације Музеја „Зборник текстова Николе Плавшића објављених у часопису за културу „Мокрањац“ (2000–2017)“. О књизи је говорио аутор, Никола Плавшић.

Допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ црквеног хора храма Св. Тројице под диригентском палицом Светлане Кравченко.

Насумични чланци:

Архива вести