СЛАВА СВ. СИМЕОНА И АНЕ И 84 ГОДИНE ОД ОСНИВАЊА МУЗЕЈА КРАЈИНЕ

У петак 16. фебруара, у препуној галерији Мокрањчеве куће, колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је осамдесет и четврту годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане. Свечани чин резања славског колача обавили су свештеници неготинског архијерејског намесништва са братством Манастира Буково, након чега је многобројне госте поздравио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић.

На самом почетку директор Музеја доделио је јубиларну награду за десет година рада Сањи Радосављевић, музејском педагогу Музеја Крајине и подсетио је на значај ове културно-исто-ријске инстутуције, као и на активности које је Музеј спровео у претходном периоду: „Приоритет нам је у овој години Музеј Хајдук Вељка. Ми смо у претходном периоду урадили санацију носеће дрвене конструкције Мокрањчеве куће и кровне конструкције Музеја Крајине, а ове године је у плану хидроизолација зидова зграде Музеја Хајдука Вељка, пошто тамо постоји вишегодишњи проблем са влагом“.

У наставку програма уследила је промоција најновије публикације Музеја „У очима посетилаца, Музеј Крајине кроз историју настанка, сталне поставке и Књигу утисака“. О књизи су говорили директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић, рецензент проф. др Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву, лектор Весна Станковић, професор српског језика и књижевности и ауторка Сања Радосављевић. “Ову књигу је Сања Радосављевић написала јасним, разумљивим, уједначеним стилом, а на основу богатог списка литературе и доступне архивске грађе. Зато књига представља не само драгоцено штиво за упознавање са прошлошћу неготинског музеја и културе уопште, већ и једну од студија случаја за изучавање музеја у Србији, а такође је и иницијатор за настанак будућих сродних радова“, истакао је др Владимир Кривошејев.

Ауторка публикације „У очима посетилаца“ Сања Радосављевић је и аутор истоимене изложбе која је отворена у наставку програма. „Изложба представља својеврсну ретроспективу мог досадашњег рада у Музеју Крајине, приказана је комуникација Музеја Крајине са публиком у претходних десет година путем штампаног материјала у виду монографских публикација, каталога, афиша, флајера, мини водича, позивница и плаката“, каже музејски педагог Сања Радосављевић.

Допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ црквеног хора храма Св. Тројице под диригентском палицом Светлане Кравченко.

DSCF8412     DSCF8410     DSCF1049     DSCF1039

DSCF1040     DSCF8416     _DSC0030     DSCF8418

DSCF8423     cvece     DSCF8429     DSCF1054

DSCF8434     _DSC0032     _DSC0034     _DSC0033

_DSC0039     _DSC0040     IMG-0789     IMG-0804

_DSC0047     _DSC0049     _DSC0055     _DSC0010

Насумични чланци:

Архива вести