Први форум о културном наслеђу Кине и земаља Европе

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и администратор Државне управе за културно наслеђе Народне Републике Кине Лиу Јуџу отворили су данас Први форум о културном наслеђу Кине и земаља Централне и Источне Европе (16 + 1).

Вукосављевић је подсетио да је иницијатива за одржавање овог скупа потекла током посете Кини делегације Министарства културе и информисања Србије почетком септембра прошле године, да је идеју тада подржао министар културе Кине Луо Ссуганг, а подршка је стигла и од свих председника влада земаља Централне и Источне Европе и постала део Смерница за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе, документа потписаног у Риги у новембру.

Тај документ је, према речима министра, поставио темеље да културна размена и сарадња у оквиру механизма 16 + 1 постану свеприсутна тенденција и да дводневни форум који се одржава у Београду пружи међународну платформу за развој те сарадње.

Вукосављевић је приметио да су главне теме панела – управљање локалитетима светске баштине и нови приступи конзервацији, данас изузетно актуелне, јер „изазови с којима се свет суочава непрестано актуелизују те традиционалне дијалоге и у струци и у сфери политике“.

Испред Музеја Крајине форуму присуствује директор Ивица Трајковић.

                                       2205_vukosavljevich_pok                             2

Насумични чланци:

Архива вести