ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОГИБИЈЕ ХАЈДУК ВЕЉКА

Полагањем цвећа на споменик подигнут на месту погибије и месту почивања у двориштву Цркве рођења Пресвете Богородице обележен је 11. август Дан погибије славног јунака Хајдук Вељка Петровића.

 Цвеће су положили у име општине Неготин Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Богдан Гугић, заменик председника и представници Музеја Крајине Ивица Трајковић, директор и Иван Радосављевић, кустос.
Иако је на споменику, подигнутом на месту погибије давне 1892. године, као дан погибије уписан 18. јули 2013. године што је 31. јули по новом календару, по новијим тумачењима историчара, а и у Житију Вука Стефановића Караџића се истиче да је Вељко Петровић био жив и почетком августа као најближнији и најверидостојнији датум смрти наводи се 11. август по Новом календару, истакао је Ивица Трајковић, директор Музеја Крајина.
„ Ове године на прикладан симболичан начин обележавамо овај дан. Сам долазак на ово место буди у човеку велике емоције. Ово је једно од светих места Неготина, посебно место где је велики Хајдук Вељко дао свој живот бранећи Неготин. Бројни су великани нашег града, а наша дужност је да будемо тога достојни да поштујемо оно што су учинили, да ли за нашу уметност, да ли за науку, или слободу наше земље. Наше је да се њих сећамо, да их помињемо, а свакако Хајдук Вељко је пронео славу нашег града својим делом, тиме што је рекао и како је поступао и на крају како је дао свој живот.“ рекао је Трајковић.
У изворима се наводи да је Хајдук Вељко погинуо приликом обиласка устаника. Спомен комплекс подигнут је на месту на коме се налазио један од пет шанаца за одбрану Неготина од Турака.

Насумични чланци:

Архива вести