Казан Култ Кладово 2020.

Музеј Крајине је и ове године учествовао на манифестацији „Казан Култ“ коју је органозовала Библиотека „Центар за културу“ Кладово од 28. до 30. августа 2020. године. У оквиру манифестације одржана је стручна конференција под називом “Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју Подунавља“, која се реализује захваљујући суфинансирању Министарства културе и информисања Републике Србије.

У раду конференције учествовала су еминентна имена из ове области, а поред радног дела у коме су биле презентоване теме везане за очување усмене традиције на подручју Подунавља и Ђердапа, за учеснике и госте организован је и обилазак културне баштине општине Кладово као и уметничко-књижевни и сценски програм на летњој позорници библиотеке у Кладову.

У стручном делу конференције учествовали су: у име домаћина Жаклина Николић, директор Библиотеке “Центар за културу” Кладово; редитељ Небојша Брадић је говорио на тему фоклорног театра; Александар Милосављевић, театролог о драми Милене Марковић на основу народне песме (Наход Симеон); Зоран Хамовић, директор ИК “Цлио”, на тему „Дигитално сећање и културно наслеђе“; др Јелена Ћуковић са Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду о проблему (не)репрезентативног у УНЕСКО-вом систему заштите нематеријалног културног наслеђа; др Ива Ненић, са Факултета музичке уметности у Београду, „Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима“ – идентификација звуком; Данијела Филиповић из Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду о упису у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа као начину очувања усмених традиција; мср Наташа Младеновић Рибић, кустос Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду са темом „Сцена „музике света“, као простор за очување српског традиционалног певања“; Сузана Антић из Народног музеја Зајечар, на тему „Примена знања у изради и свирању традиционалних инструмената“; Ивица Трајковић, директор Музеја Крајина Неготин о искуствима усмених традиција Подунавља; Зденка Томић и Сузана Михајловић Јовановић, новинарке из Неготина о искуствима у бележењу усмених традиција у Источној Србији.

У суботу, 29. август 2020. године, од 18 часова на летњој позорници библиотеке наступали су чувари усмених традиција Подунавља и источне Србије из Кобишнице и Бора.

Насумични чланци:

Архива вести