Изложба ћилима и поњава „Нити прошлих времена“

Библиотека „Центар за културу“ Кладово, у уторак 29. септембра 2015. године у 19 часова, у галеријском простору Дома културе, организовала је изложбу ћилима и поњава под називом „Нити прошлих времена“.

Ћилими и поњаве су сакупљени из породичних збирки мештана са подручја Кладова и из збирке удружења „Мисија креатива“.

Циљ изложбе је, да преко ручно тканог предмета са посебном техником ткања, прикаже слику једног дела културне прошлости становништва са обе стране реке. Изложени ћилими документују посетиоцима да је њихова израда у домаћој радиности захтевала од жене вештину и машту, осећај за поштовање традиционалних боја и орнамената. На њима се може видети раскош и неоспорна естетска и уметничка вредност у типолошком и стилском погледу.

Да ли је неко наставио традицију? Како данас тумачимо традиционалне занате и материјалну културу? Каква је разлика између текстилног ткања, два суседна града, из две држеве Румуније и Србије, које дели само Дунав? Ово су само нека од питања на које су стручне одговоре дале Емила Петровић, виши кустос етнолог Музеја Крајине из Неготина и Флорентина Пленицеану, виши кустос етнолог Регионалног музеја „Гвоздена врата“ из Дробете Турну Северин из Румуније.

Насумични чланци:

Архива вести