ИЗЛОЖБА „МОМЧИЛО СТ. МОКРАЊАЦ – ХЕМИЧАР, ПРОФЕСОР, ТОКСИКОЛОГ“

У уторак 16. априла, у Галерији науке и технике САНУ отворена je изложба „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“ – поводом 120 година од рођења великана у фармацији, у организацији Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Крајине у Неготину и Галерије науке и технике САНУ. Изложбену поставку у Галерији науке и технике САНУ посетиоци ће моћи да виде до суботе 4. маја 2019. године.

Изложба о животу и раду Момчила Ст. Мокрањца (28. април 1899 – 16. септембар 1967) има за циљ да осветли и најширој публици приближи живот и научни допринос овог значајног универзитетског професора, изузетног хемичара са Сорбоне, првог професора српске (и југословенске) токсикологије, чији је истраживачки рад награђен Лавоазијевом медаљом. Момчило Ст. Мокрањац био је, између осталог, први управник Института за токсиколошку хемију, продекан и декан Фармацеутског факултета у Београду, проректор Медицинске велике школе, први челник Хемијског института САНУ и Спектрохемијске секције Српског хемијског друштва, члан Извршног одбора Међународне фармацеутске федерације, генерални секретара Савеза фармацеутских удружења Југославије, као и дописни члана Париске академије фармације у Паризу. Изложби је допринео Музеј Крајине из Неготина, родног града прослављеног српског композитора и хоровође – Стевана Ст. Мокрањца, оца Момчила Ст. Мокрањца, а у знак сећања на значајну српску породицу која је изнедрила бројне великане, не само на пољу музичког стваралаштва већ и у науци: токсикологији и фармацији.

Аутори изложбе: др сц. Данијела Ђукић-Ћосић, ванредни професор токсикологије, спец. фар. Јелена Манојловић, кустос Музеја за историју фармације и етнолог, Емила Петровић, виши кустос Музеја Крајине у Неготину.

Насумични чланци:

Архива вести