ИЗЛОЖБА „МИЛА МОЈА-ДЕЧИЈЕ ИГРАЧКЕ ОД ПРАИСТОРИЈЕ ДО ДАНАС“

У уторак, 4. јуна 2019. године у галерији Музеја Хајдук Вељка у Неготину свечано је отворена изложба „Мила моја – дечије играчке од праисторије до данас“, која је настала у сарадњи шест српских музеја под координацијом Народног музеја Зајечар и покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Одрастање, лично и друштвено сазревање кроз различите периоде детињства, младости и старости неминован су процес у свакој од појединачних људских заједница, култура или цивилизација – од прапочетка до данас. Међутим, досадашња музејска теорија и пракса недовољно су осветлиле феномен детињства и одрастања у својству функционисања друштвеног живота, као и новог тумачења улоге детета у породици у његовом свакодневном животу. Причу о детињству и дечјим играчкама реализовали су, према концепту Сузане Антић, етнолога – музејског саветника Народног музеја Зајечар, музејски стручњаци различитих профила (археолози, историчари уметности и етнолози), полазећи притом од свог угла посматрања, а стигавши на крају до заједничке изложбе „Мила моја-дечије играчке од праисторије до данас“.

Изложбу су отворили директор Музеја Крајине Ивица Трајковић и једна од ауторки изложбе Емила Петровић, етнолог – виши кустос Музеја Крајине.

Музеј Крајине у Неготину заступљен је са три украшена штапа од дрвета, која су деца користила за џарање ватре у време божићних обичаја у традиционалној култури источне Србије, лутком направљеном од крпа које представљају народну ношњу и дрвеним коњићем – столицом од дрвета која је коришћена у салону Фризерске задруге у Неготину.

Изложба ће бити отворена до 27. јуна. Улаз је слободан.

Насумични чланци:

Архива вести