ВРЕЛО ШАРКАМЕН

У четвртак, 2.10.2014. године, Музеј Крајине организовао је промоцију пројекта ВРЕЛО ШАРКАМЕН.

О пројекту су говорили: директор Музеја Крајине Гордан Јањић, археолог – музејски саветник и руководилац пројекта др Софија Петковић, виши научни сарадник Археолошког института у Београду.

Промоција је одржана у Галерији Музеја Хајдук Вељка.

Римско налазиште Врело налази се на левој обали Врелске реке, 6 km западно од села Шаркамен код Неготина. Овај локалитет први је забележио Феликс Каниц 1889. године, а архитекта Ђурђе Бошковић  је 1947. године скицирао је видљиве објекте: утврђење, мост и храм на левој обали и терме на десној обали Врелске реке. Прва археолошка истраживања на Шаркамену предузели су кустоси Музеја Крајине у Неготину, Милица и Ђорђе Јанковић, 1975. године.

У периоду од 1994. до 2003. године САНУ, Археолошки институт у Београду и Музеј Крајине у Неготину вршили су систематска археолошка истраживања овог налазишта. Под управом академика Драгослава Срејовића, археолошким истраживањима руководио је др Миодраг Томовић, виши научни сарадник Археолошког института, а у ископавањима су учествовали Ђоко Јовановић и Гордан Јањић, кустоси археолошке збирке Музеја Крајине и др Чедомир Васић, архитекта Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

2011. године Археолошки институт и Музеј Крајине  потписали су уговор о заједничкој реализацији пројекта Врело-Шаркамен, археолошка истраживања,  презентација  и промоција. Већ 2013. године започета су систематска археолошка истраживања резиденције  Максимина Даје под руководством др Софије Петковић, више научне сараднице Археолошког института.

Насумични чланци:

Архива вести