Oтворена изложба „Светомир Настасијевић (1902–1979): заборављени неимар балканске музике”

Вечерас је у Галерији Музеја Хајдук Вељка отворена изложба „Светомир Настасијевић (1902–1979): заборављени неимар балканске музике”, ауторке Тање Гачић, музејске саветнице историчарке уметности Музеја рудничко-таковског краја. На изложби су након уводне речи директорке Музеја Крајине, Весне Станковић, говориле ауторка изложбе и Весна Николић, виша кустоскиња историчарка уметности нашег музеја.
Светомир Настасијевић био је српски композитор, музички критичар, педагог и теоретичар, диригент, директор Београдске опере и дипломирани архитекта. Важи за једног од најплоднијих домаћих композитора.
Тања Гачић, аутор изложбе и приређивач књиге о музичком раду Светомира Настасијевића „Пут у музику“, говорила је о разлозима који су навели Музеј рудничко-таковског краја, да својој издавачкој делатности дода и ово издање. Истакла је да иако Светомир Настасијевић није прошао кораке формалног музичког образовања, његова достигнућа се могу сматрати изузетно значајним. Његова дела изводили су познати музичари и ансамбли. На првом ауторском концерту Светомира Настасијевића у Београду у простору „Цвијете Зузорић“ 1929. наступили су врхунски уметници.
Радио Београд је 1939. уврстио у емитовање и дела С. Настасијевића. Издвајао се ширином опуса и стваралачком поетиком коју је постизао у сарадњи са браћом.
Након отварања посетиоци су могли да уживају у композицији Валцер бр. 2 од Д. Шостаковића, коју су извели Миријана Новаковић Грујић и Предраг Грујић, професори Уметничке школе „Стеван Мокрањца“. Овом приликом се захваљујемо и директорки Уметничке школе, Ксенији Гоцић, на позајмљеним инструментима који су употпунили изложбу.
Изложба ће бити отворена до 4. јула.

Насумични чланци:

Архива вести