Изложба „Наша суграђанка Краљица Драга: имеђу славе и анатеме“

      У галерији Музеја Хајдук Вељка, 4. априла, отворена је изложба Музеја рудничко-таковског краја, „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“, аутора виших кустоса Александра Mарушића и Ане Ранковић. Музеј рудничко-таковског краја, посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену.
      Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу.
       Као неми посматрачи историје, наш задатак је као и увек да представимо чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши пре свега тужан историјски моменат Мајског
преврата али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – наша суграђанка краљица Драга.
        Ова репрезентативна поставка ће бити отворена за посетиоце до 10. маја. 

Насумични чланци:

Архива вести