Изложба „MOSAIC IMAGE – мозаици, слике и објекти“

Поводом манифестације „Музеји за 10“ и „Мајских свечаности 2022“, у суботу 14. маја, у Музеју Хајдук Вељка отворена је изложба „MOSAIC IMAGE – мозаици, слике и објекти“, аутора Оливере Гаврић Павић и Ивана Павића.

Изложба разматра поетске сличности и различитости, међусобне утицаје између мозаика као технике монументалног сликарства и штафелајне слике, односно осталих сликарских техника. Такође се успостављају паралеле између мозаика, рељефа и скулптуре. Разматрање ових релација је логично уследило након дугогодишњег бављења различитим сликарским и вајарским техникама. Тачније, сваки од два аутора је градећи сопствени ликовни свет прешао границе датог медија и упловио у неки други. Изложба се састоји од 23 експоната: мозаика, слика и објеката. Осам плаката на изложби приказују примену мозаика у екстеријеру и ентеријеру, дају појединачна објашњења неких радова и анализу уметничких опуса два аутора.

Поред изложбе, посетиоци су могли да уживају и у предавању са фотопројекцијом „Преглед историје савременог мозаика у Србији“, које је одржала Оливера Гаврић Павић у циљу промоције публикације „Мозаик у Србији 1950–2015“, чији је аутор. Предавање је садржало концизан историјски преглед савременог мозаика у Србији од „златног доба“ Титове Југославије – унутрашње декорације зграде СИВ-а у Београду и сличних пројеката широм Србије до данас. Посебан акценат је стављен на ауторе са којима започиње савремени мозаик у Србији, као што су Мило Милуновић, Бошко Петровић, Маринко Бензон, рана дела Младена Србиновића, Божа Продановић, Лазар Возаревић, Славе Дуковски, Петар Омчикус и његова организација међународног сусрета мозаичара у Вела Луци, све до професора уметничких академија који су утемељили ову сликарску дисциплину кроз школски систем као Стојадин Петковић, Влада Тодоровић, Бранко Миљуш и Ђура Радловић. Приказано је преко 100 фотографија, а у уводном делу изнете су основне информације о античком мозаичком наслеђу.

Изложба је отворена до 1. јула.  #музејисрбије #музејкрајине #музејиза10 #IMD2022 #NuitDesMusees

Насумични чланци:

Архива вести