Изложба „120 година од упокојења митрополита Михаила Јовановића“

У уторак, 13. новембра 2018. године, у галерији Музеја Хајдук Вељка, отворена је изложба „120 година од упокојења митрополита Михаила Јовановића“. Изложбу су отворили директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић и коаутор изложбе монах Игнатије Марковић, сабрат манастира Рача. Приређивачи, иницијатори и идејни творци изложбе су ученици петог разреда Богословије Светог Саве, богослов Немања Спасојевић и монах Игнатије Марковић.

„Овом изложбом смо хтели да подсетимо на живот и дело митрополита Михаила, да не би, попут већине великих људи, пао у заборав“, рекао је монах Игнатије и додао, „овом изложбом није у потпуности обухваћен изузетно богат богословско-историјско-књижевни рад митрополита Михаила, јер је невероватно колико је тога митрополит Михаило учинио за свог живота имајући у виду и прилике у којима се Србија у то време налазила“.

На изложби поред преписке, коју је митрополит Михаило одржавао са свим виђенијим људима тог времена, попут дипломата Краљевине Србије, као и преписке са руским Царем, руским монахињама и монасима, игуманима манастира, другим епископима и митрополитима, писма Цариградског Патријарха и многих других, изложен је и његов прибор за писање, попут кашичице којом је сипао песак да се мастило не би размазивало, перореза којим је шиљио оловке и ножа за отварање писама, као и његове фотографије.

Митрополит Михаило рођен је 19. августа 1826. у Сокобањи. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Зајечару и Неготину. У Неготину је био питомац епископа Доситеја Новаковића, а у Београду митрополита Петра Јовановића. Богословију је учио, у периоду од 1843. до 1846. године, у Београду. Школовање је наставио на Кијевској Духовној Академији, а потом и у Русији.

Митрополит Михаило био је један од најзнаменитијих поглавара СПЦ, током чијег је духовног руковођења Српска црква добила самосталност (1878). Монашки чин примио је 29. марта 1853. године. Упокојио се 1898. године и сахрањен је у Саборној цркви у Београду, уз велике државне почасти и у присуству краља Милана Обреновића.

                     

                     

Насумични чланци:

Архива вести