Изложба Народног музеја „Константин Велики и Милански едикт 313. – Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије“.

Део колектива Музеја Крајине је у суботу 08.06. обишао Виминацијум и посетио изложбу Народног музеја „Константин Велики и Милански едикт 313. – Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије“.

Изложба Народног музеја презентује изузетну збирку аутентичних предмета из десет музеја у Србији који сведоче о владавини Константина, Миланском едикту, почецима хришћанства на тлу Србије.

Међу 128 изложених предмета – скулптура, фрагмената архитектонске пластике, фресака, мозаика, накита, посуда, делова војне опреме, римски царски новац, је и 40 артефаката нулте културне вредности од првог до четвртог века наше ере, међу њима и чувени Константинов портрет, бронзана биста откривена 1900. године у родном месту цара Константина Наису.

Богатство живота у урбаним центрима презентују предмети од злата, сребра и бронзе, археолошки налази из резиденцијалних комплекса Сирмијума, Наисуса и Медијане, Гамзиграда и владарски накит нађен у Шаркамену.

IMAG9 IMG_5606IMG_5455c1 copy

 

 

 

IMG_5586 IMG_5566 IMG_5521 IMG_5472 IMAG52 IMAG11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насумични чланци:

Архива вести