СЛАВА СВ. СИМЕОНА И АНЕ И 82 ГОДИНЕ ОД ОСНИВАЊА

У уторак 16. фебруара, у присуству бројних гостију колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је, осамдесет и другу годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане. Посебан тон овој свечаности, приређеној у галерији Музеја Хајдук Вељка, дало је присуство Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона који је, са свештеницима неготинског архијерејског намесништва и братством Манастира Буково, обавио свечани чин резања славског колача, након чега је многобројне госте поздравио директор Музеја Крајине Ивица Трајковић.

Директор Музеја је подсетио на значај ове културно-историјске инстутуције, након чега је уследила промоција најновијег издања Музеја, зборника радова „Мокрањске стене – културна баштина Неготинске Крајине“, насталог као плод дугогодишње успешне сарадње неготинског музеја и Археолошког института у Београду. О публикацији су говорили уредници др Александар Капуран и др Александар Булатовић, научни сарадници Археолошког института у Београду и један од аутора Гордан Јањић, музејски саветник – археолог Музеја Крајине.

Циљ издавања зборника „Мокрањске стене“ је да се кроз више тематских радова везаних за културну стратиграфију археолошког комплекса Мокрањске стене код села Мокрање, прикаже степен истражености проблематике периода праисторије, антике и средњег века на подручју Неготинске Крајине. Овим зборником радова, у коме учествује више аутора, указује се на потребу заштите културног наслеђа које нестаје,  највише под утицајем илегалних копача који девастирају ово мултикултурно добро. Зборник радова штампан је финансијским средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Музеја Крајине у Неготину.

Допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ црквеног хора храма Св. Тројице.

_DSC0007 _DSC0021 _DSC0068 _DSC0066

_DSC0073 _DSC0087 _DSC0082 _DSC0120

_DSC0100 _DSC0121 _DSC0129 _DSC0139

 

 

Насумични чланци:

Архива вести