Изложба „Геопарк Ђердап — путовање кроз први и једини геопарк у Србији“

У галерији Музеја Хајдук Вељка, 14. фебруара, отворена је изложба фотографија „Геопарк Ђердап — Путовање кроз први и једини геопарк у Србији“. Изложбу су отворили Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине и Саша Несторовић, који је поздравио присутне у име Националног парка Ђердап. У оквиру изложбе, уз помоћ кратке презентације ,,Геопарк Ђердап — Путовање кроз први и једини геопарк у Србији“, Милица Стојановић и Тамара Јанковић су указале на карактеристике и значај геопарка. Присутни су затим погледали изложбу изабраних фотографија на којима су приказани најатрактивнији објекти геолошког, природног и културног наслеђа геопарка Ђердап.
Подручје Ђердапа, прво је природно добро у Србији уписано на листу УНЕСКО светски геопарк 2020. године. Геопарк Ђердап се налази у североисточној Србији, а Дунав је уједно и природна и административна граница између Србије и Румуније. Покрива територију од 1.330 km2, укључујући и подручје Националног парка Ђердап, који је основан 1974, превазилазећи његову територију за још 692 km2. Обухвата приобални појас Ђердапске клисуре у средњем току Дунава и његово залеђе – делове планинских масива Кучај и Мироч.
Ово јединствено географско подручје одликује се локалитетима и пејзажима од међународниг значаја али и изузетним културно-историјским наслеђем.
Изложба је отворена до средине марта.

Насумични чланци:

Архива вести