Изложба слика и цртежа

У четвртак, 2. јуна 2016. године, у галерији Музеја Хајдук Вељка отворена је изложба слика и цртежа аутора Владимира Јанковића, Братислава Башића и Мирослава Живковића. 

     Ова три уметника професори су на Факултету ликовних уметности у Нишу. Већ неко време излажу заједно. А изложена дела настала су у протеклих пар година. Изложено је укупно 19 радова од којих се Владимир Јанковић представио са 7, а Братислав Башић и Мирослав Живковић са по 6 радова.               

     Владимир Јанковић експресионистички доживљај реалности подређује инспирацији која се може описати као тренутни унутрашњи доживљај кроз наношење боја, снажан потез и смелије комбинације. Ради се о сликару чији стил сликања је такав да доминира снага израза непосредног доживљаја који се огледа у лепоти и слободи пејзажа.

   Братислав Башић у својим радовима, поред боје, користи и различите материјале са којима експериментише и обогаћује свој ликовни изражај. Посматрач који прати његов идејни ток заснован на легендама, митовима, религијама и другим видовима културе и цивилизације, пружа могућност да индивидуално тумачи његове сигнале, поруке и ликовне представе скривене у физиономији дела, у виду бројних скривених порука, најчешће по ободу формата.               

    Мирослав Живковић ствара своје радове улазећи дубље у свет емоција, интелекта и апстракције. Његова уметност не приказује видљиву стварност већ уметност кроз коју изражава свој унутрашњи свет. Димензије његових радова упијају посматрача у себе, чиме и започиње динамичан и истинит дијалог са публиком.

 Весна Стаменковић,

кустос историчар уметности

Музеја Крајине

_DSC0308 _DSC0307 _DSC0294 _DSC0304 _DSC0311 _DSC0318 _DSC0332 _DSC0335

Насумични чланци:

Архива вести