Изложба “Момчило Ст. Мокрањац, хемичар, професор, токсиколог”

У понедељак, 16. септембра, у галерији Мокрањчеве куће, отворена је изложба „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“ – поводом 120 година од рођења великана у фармацији, у организацији Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Крајине у Неготину и Дома културе „Стеван Мокрањац“.
Изложба о животу и раду Момчила Ст. Мокрањца (28. април 1899 – 16. септембар 1967) има за циљ да осветли и најширој публици приближи живот и научни допринос овог значајног универзитетског професора, изузетног хемичара са Сорбоне, првог професора српске (и југословенске) токсикологије, чији је истраживачки рад награђен Лавоазијевом медаљом.
Момчило Ст. Мокрањац био је, између осталог, први управник Института за токсиколошку хемију, продекан и декан Фармацеутског факултета у Београду, проректор Медицинске велике школе, први челник Хемијског института САНУ и Спектрохемијске секције Српског хемијског друштва, члан Извршног одбора Међународне фармацеутске федерације, генерални секретара Савеза фармацеутских удружења Југославије, као и дописни члана Париске академије фармације у Паризу.
Посетиоци ће бити у прилици да виде оригинална документа и фотографије из живота и рада професора Момчила Ст. Мокрањца: документа везана за рад професора М. Мокрањца као хемичара Државне хемијске лабораторије, шефа Одељења за испитивање плементих метала Народне банке тадашње државе, професора и управника Института за токсиколошку хемију Фармацеутског факултета у Београду. Релевантне публикације – међу којима је и први уџбеник из токсиколошке хемије на српском језику „Токсиколошка хемија“ (1949) који је проф. Мокрањац написао по угледу на француску уџбеничку литературу – такође ће бити део поставке у Галерији.
Изложби је допринео Музеј Крајине из Неготина, родног града прослављеног српског композитора и хоровође – Стевана Ст. Мокрањца , оца Момчила Ст. Мокрањца, а у знак сећања на значајну српску породицу која је изнедрила бројне великане, не само на пољу музичког стваралаштва већ и у науци: токсикологији и фармацији.

Насумични чланци:

Архива вести