Изложба „Мокрањац“

Музеј Крајине и Дом културе „Стеван Мокрањац“ приредили су изложбу „Мокрањац“, којом обележавају 106. годишњицу смрти славног Неготинца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Аутори изложбе су Весна Стаменковић и Сања Радосављевић, кустоси Музеја Крајине.

Стеван Стојановић Мокрањац преминуо је у ноћи између 28. и 29. септембра 1914. године, у својој педесет деветој години. Сахрањен је, уз учешће пријатеља и поштоваоца, на скопљанском гробљу. О последњим данима Мокрањчевог живот Нушић бележи: „…Прошло је много и много година од нашег првог сусрета и једног дана – он је стигао у Скопље. Али, нити је то било доба када се коме певало, нити је Стева био кадар те песме бележити. То је било кобне 1914. године када су непријатељске гранате засуле српску престоницу и нагињале у бекство безброј породица. Стева је са породицом на томе мучноме, избегличком путу, преживео врло тешке дане, те су те невоље његов већ клонули дух још више обориле и када је, тада у пренасељеноме Скопљу, једва нашао себи крова, није нашао и правога мира и одмора који му је толико потребан био. А једнога дана – то је било на Крстовдан – он са једне дуге шетње дође преуморан кући и супруга му у очима јасно прочита, да је то била његова последња шетња. Око постеље му сабрали смо се сви, предосећајући да ће нам то бити последње виђење са Стевом. Сутра дан се слегло цело Скопље да ода последњу пошту посмртним остацима великог уметника. Спровод је кренуо најпре левом страном, а затим десном обалом Вардара, а далеко тамо на северу грували су непријатељски топови претећи смрћу српској престоници.“
Изложба „Мокрањац“ на отвореном, у центру Неготина, представља тематски избор слика из живота Стевана Стојановића Мокрањца. Поводом 106. годишњице смрти композитора, представници Музеја Крајине и Дома културе „Стеван Мокрањац“ положили су венце на споменик нашег великана у комплексу његове родне куће и на спомен бисту у градском парку.

Насумични чланци:

Архива вести